Milostivé léto skončilo. Štědří dárci charitní sbírky pomohli umořit 113 exekucí

Akce milostivé léto dala šanci dlužníkům začít nový život a byla také ukázkou solidarity. Do sbírky vyhlášené Arcidiecézní charitou Praha na pomoc lidem, kteří usilují o oddlužení, přispěly stovky dárců. Společně pomohli lidem v dluhové pasti umořit 113 exekucí v celkové výši 7.120.000 korun.

„Díky vaší finanční podpoře jsme pomohli umořit 113 exekucí. Konkrétním lidem jste změnili natrvalo život k lepšímu,“ děkuje dárcům ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec.

Pražská Charita pomohla dlužníkům splatit dluhy v celkové výši 7.120.000 korun. Během milostivého léta byly odpouštěny úroky a penále a díky tomu stačilo zaplatit jen jistiny dluhů, které tvořily 1.370.000 korun, tj. pětinu celkových dluhů. Každá 1 koruna, kterou dárce poslal, pomohla smazat 5 korun dluhů!

Pomoc dárců zamířila například k samoživitelce paní Kateřině. Žije s dvouletým synem v pronájmu. Její současný příjem pokrývá jen základní výdaje, i přesto se snažila ušetřit a splácet své dluhy z mládí. Bez pomoci charitní sbírky by nebyla schopná ušetřit 23 tisíc korun na splacení jistiny. Bohužel nemá žádné příbuzné, kteří by ji podpořili. Pomohli jí empatičtí spoluobčané prostřednictvím charitní sbírky.

Začít nový život může díky dárcům také paní Barbora, maminka tří dětí. Do dluhů se dostala kvůli tragickým životním okolnostem. Pochází z nefunkční rodiny, jako malá zažila sexuální zneužívání, poté pobyt v dětském domově a po jeho opuštění dokonce cestu do zahraničí za slíbenou prací, která ale skončila nucenou prostitucí, těhotenstvím a útěkem. Paní Barbora byla v péči charitní Poradny Magdala, s jejíž pomocí překonala prožitá traumata. K návratu do běžného života jí bránily velké dluhy. Těch se nyní díky milostivému létu a díky pomoci Charity zbavila. Bude si nyní moci založit bankovní účet a nastoupit do běžného zaměstnání.

Podobných příběhů slyšeli zaměstnanci charitní Poradny pro lidi v tísni stovky. Do finančních potíží se lidé často dostali už během dospívání. Setkali se s těmi, které rodina nepodpořila ani v dostudování střední školy a od té doby se „protloukají životem“. Pomoc potřebovali lidé se zhoršeným zdravotním stavem a senioři. Lidé osamělí i lidé vychovávající početnou rodinu.

„Naše pomoc směřovala těm, kteří se snažili své dluhy splácet. Zodpovědný přístup k dluhům byl jedním z našich hlavních kritérií při výběru těch, kterým jsme v jejich žádosti vyhověli,“ připomíná Helena Kopecká z Poradny pro lidi v tísni.

Akce milostivé léto skončila 28. ledna. Pokud ji dlužníci nestihli využít, budou mít další šanci už na podzim. Vláda připravuje novelu exekučního řádu, podle níž se v září, říjnu a listopadu tento jedinečný projekt zopakuje.

Potřebujete dluhové poradenství?

Mgr. Helena Kopecká